Hent online materiale (0)

Kommentarer

Kulturarv med nål og tråd - Hedebosyning for børn og unge  

Forfattere:
Laila Glienke, Kirsten Egholk
Udgiver:
Greve Museum
Materialetype:
   
Indhold:
Engangsmateriale, Lærervejledning, Supplerende materiale
Målgruppe:
Grundskole
Historie, Håndværk og design
Klassetrin:
4.-7. kl.
Registreret af:
Greve Museum

Todelt undervisningsmateriale om hedebosyninger, som er en vigtig del af den danske kulturarv. Ligesom arkæologiske genstande som solvognen og guldhornene fortæller et stykke danmarkshistorie om oldtiden, så kan hedebosyninger som museumsgenstande fortælle om et stykke vigtig Danmarks- og tekstilhistorie. Undervisningsmaterialet lægger op til en tværfaglig undervisning, der både ser på hedebosyninger i en kulturhistorisk og samfundsmæssig kontekst og giver nutidens skoleelever mulighed for at lære at sy på denne særlige måde. Ved at designe nye brugsgenstande og udsmykke dem med hedebosyninger skabes en dialog mellem fortid og nutid (bestil evt. emnekasse). I det første del af hæftet kan eleverne læse om hele arbejdsprocessen fra dyrkning til behandlingen af hør og om kvindernes syning af de hvide hedebosyninger. Derudover kan eleverne læse en række historier fra hedeboegnen om nogle af de kvinder, som lærte at sy hedebosyninger. Historierne er opdigtede, men bygger på virkelige historiske personer og er suppleret med historiske fakta fra perioden. Den anden del af hæftet indeholder syvejledninger til en række gamle syteknikker indenfor hedebosyning: Tællesyning, dragværk, rudesyning, hvidsøm, baldyring og udklipshedebo. Hæftet giver også inspiration til og opskrifter på, hvordan hedebosyninger også kan bruges i dag af børn og unge på nye brugsgenstande. Se også webudstillingen: Hedebosyning - en verden af variationer, beskriver selve syningen, tekstilerne og færdig beklædninger. Kulturarvsstyrelsens formidlingspulje har støttet Greve Museum i udviklingen og udgivelsen af undervisningsmaterialet. 

Bogkortets ID
2837952
Dato for offentliggørelse
9. december 2008
Udgivelsesdato
12. december 2008
Er læremidlet interaktivt?
Nej
Slutbrugere
Elev/kursist/studerende, Underviser
Omfang
96 sider
Udgave/version
1. oplag
Sprog
Dansk
Pris (ekskl. moms) og vilkår
135 kr. pr. stk. /ved køb af klassesæt 100 kr. pr. stk. fx 15 stk. til 1500 kr. Klassesæt kan lånes gratis mod afhentning og tilbagelevering - ellers vil der blive opkrævet et forsendelsesgebyr.
Emneord
1660 - 1848, 1849 - 1913, Beklædning, Kunsthåndværk, Landboreformer, National identitet, Natur og teknik, Planter, Produkt design, Skikke og traditioner, Kultur og læring
Klassetrin
4.-7. kl.
Læringsmål
  • Grundskole
    • Fag (Forenklede Fælles Mål)
      • Historie
      • Håndværk og design