Hent online materiale (0)

Kommentarer

At få børn med teknologien  

Forfattere:
Steno Museet
Materialetype:
 
Indhold:
Aktiviteter - laborativt materiale
Målgruppe:
Grundskole
Biologi, Dansk, Historie, Kristendomskundskab, Samfundsfag
Klassetrin:
7.-9. kl.
Registreret af:
Aarhus Universitet, Bygning 1100-1102

Genteknologi, kunstig befrugtning og prævention – alt sammen har betydning for den moderne familiestruktur. Familierne er blevet mindre, og mange teknologiske fremskridt har gjort det muligt at hjælpe ufrivilligt barnløse. Men den nye teknologi har også skabt en række nye dilemmaer. Det er bl.a. disse dilemmaer, der tages fat på i Steno Museets udstilling ”Ægløsninger – At få børn med teknologien”. RUNDVISNING: Rundvisningen sætter fokus på forskellige teknologier, som vi nærmest tager for givet: Prævention og fri abort. Men også på teknologier, som er omdiskuterede: Kunstig befrugtning, genmanipulation og kloning. PLANETARIEFORESTILLING: "Kromosomer – kroppens kode" Har du din fars øjne? Findes en klon? Skal man klone mennesker? Tag på rejse ind i kroppens univers og find svaret på disse og mange flere spørgsmål. Kom tæt på hjertet, hjernen og blodet. Se ind i en celle og få mere at vide om vores arvemateriale: kromosomer, gener og DNA. I løbet af forestillingen er der rig mulighed for dialog og debat med eleverne om emnet. (45 min.) Opgaver: Der er udviklet et ”Argumentationsrollespil”, hvor eleverne skal tage stilling til en række etiske dilemmaer. Der er udarbejdet en generel generel lærervejledning til argumentationsspillet. FØR OG EFTER BESØGET Start på skolen med selv at finde på spørgsmål og etiske dilemmaer, f.eks. omkring genteknologi eller prævention. Diskuter i klassen eller i grupper, hvad et godt dilemma er. Når klassen kommer hjem fra besøget, kan man tage dilemmaerne op endnu engang – har elvernes syn på emnerne ændret sig? Og hvis ja, hvorfor? 

Bogkortets ID
27041350
Dato for offentliggørelse
22. februar 2011
Er læremidlet interaktivt?
Nej
Slutbrugere
Elev/kursist/studerende, Underviser
Pris (ekskl. moms) og vilkår
Samlet pris for rundvisning og planetarieforestilling 675 kr. Rundvisning alene 475 kr. Planetarieforestilling alene 30 kr. pr. person, dog max 475 kr. pr. klasse. Argumentationspil og entre til museet er gratis.
Emneord
1946 -, Biologi, Mennesket, Natur og teknik, Teknologi, Kultur og læring
Klassetrin
7.-9. kl.
Læringsmål
 • Grundskole
  • Fag (Forenklede Fælles Mål)
   • Biologi
   • Dansk
   • Historie
   • Kristendomskundskab
   • Samfundsfag
Kommentar til brug i undervisningen
Temaforløbet består efter eget valg af en rundvisning (ca. 60 min.), en planetarieforestilling (40 min) og/eller opgaver der kan løses på museet og hjemme i klassen. Til udstillingen er udarbejdet et argumentationsrollespil som klassen kan bruge under besøget på museet.