Måltidet & ældre i eget hjem  

Forfattere:
ÆldreForum, Thomas Frovin Jensen, Lise Hove, Agnete N. Pedersen, Jette Thuesen, Claus Bøgelund Nielsen, Lene Lone Pedersen, Eggert Christiansen, Anne Marie Beck, Boye Top Christensen
Udgiver:
ÆldreForum
Materialetype:
   
Indhold:
Supplerende materiale, Grundbøger og systemer
Målgruppe:
Erhvervsuddannelser
Fødevarer, jordbrug og oplevelser, Omsorg, sundhed og pædagogik, Sundhed
AMU
Det pædagogiske område og SOSU-området (EPOS), Køkken-, hotel-, restaurant-, bager-, konditor- og kødbranchen (KHRU)
Mellemlange videregående uddannelser
Social- og Sundhedsuddannelser
Korte videregående uddannelser
Sundhedsuddannelser
Registreret af:
SUNDHEDSSTYRELSEN

Kostens betydning for sundhed og fysisk velvære er velkendt. Knap så kendt er det, at de praktiske gøremål, der er knyttet til måltidet - som fx planlægning, indkøb og tilberedning af maden - har så stor betydning, at mange ældre oplever tab af selvbestemmelse og livsindhold, når de mister disse færdigheder. En del ældre erfarer også, at det kan være svært at bevare fornuftige kostvaner og at holde fast i måltidets daglige rutiner. Nogle vanskeligheder kan dog overvindes ved at ændre på gamle vaner, mens andre forudsætter en indsats fra omgivelserne. Der oplyses om aldersbetingede ændringer af kroppen og betydningen heraf for kostbehovet hos både raske, småtspisende og syge ældre. Desuden omtales en undersøgelse, der belyser variationen i måltidsmønstre og måltidets betydning for den enkelte, samt vigtigheden af at være opmærksom på disse forhold, når hjælpen på dette område tilrettelægges. Der er også forslag til, hvordan forretningsdrivende samt kommunale politikere og medarbejdere m.fl. kan bidrage til at sikre, at flere ældre kan opretholde de daglige gøremål, der knytter sig til måltidet. 

Bogkortets ID
16805237
Dato for offentliggørelse
28. august 2009
Udgivelsesdato
1. august 2001
Er læremidlet interaktivt?
Nej
Slutbrugere
Elev/kursist/studerende, Underviser
Redaktør
ÆldreForum
Omfang
64 sider
Udgave/version
1. udgave
Samlet filstørrelse
272.86 kB
ISBN
978-87-90651-21-3
Sprog
Dansk
Emneord
Ældre, Kost, Måltid, Indkøb, Madservice, Helbred, Appetit
Læringsmål
  • AMU
    • Det pædagogiske område og SOSU-området (EPOS)
      • Ældrepleje, sygepleje og sundhed i kommunalt regi
    • Det pædagogiske område og sosu-området (EPOS)
      • Omsorg, sygepleje og pædagogisk arbejde
      • Sundheds- og sygeplejeopgaver i sygehusvæsenet
    • Køkken-, hotel-, restaurant-, bager-, konditor- og kødbranchen (KHRU)
  • Erhvervsuddannelser
    • Grundfag
      • Sundhed
    • Indgange
      • Fødevarer, jordbrug og oplevelser
        • Ernæringsassistent
      • Omsorg, sundhed og pædagogik
        • Social- og sundhedsuddannelsen
          • Social- og sundhedsassistent
          • Social- og sundhedshjælper
  • Korte videregående uddannelser
    • Sundhedsuddannelser
  • Mellemlange videregående uddannelser
    • Social- og Sundhedsuddannelser
      • Ergoterapeut
      • Ernæring og sundhed
      • Fysioterapeut
      • Sygeplejerske