Kommentarer

Genome Mining i regnskoven  

Forfattere:
Kaae Charlotte, Petersen Bent
Udgiver:
Børne- og Undervisningsministeriet
Materialetype:
   
Indhold:
Lærervejledning, Materialekasse, Prøver, opgaver og test, Software (fagligt indhold), Supplerende materiale, Værktøjsprogrammer
Målgruppe:
Htx
Biologi, Bioteknologi
Stx
Biologi, Bioteknologi
Registreret af:
Københavns Universitet

Naturstoffer er bioaktive stoffer med unikke egenskaber, som har vist sig at være interessante og værdifulde for os mennesker. Nogle velkendte eksempler er koffeinen i vores kaffe og nikotinen i cigaretter, der produceres af henholdsvis kaffeplanten og tobaksplanten. En stor del af de farve-, duft- og smagsstoffer vi bruger til daglig, er baseret på forbindelser produceret af planter. Det samme gælder den medicin vi bruger. Aspirin er et af verdens mest almindelige smertestillende produkter. Det stammer fra piletræers bark og blade. Et af de bedste lægemidler vi i dag har mod sygdommen Malaria, er baseret på stof der hedder Artemisinin som produceres af planten Artemisia annua L. Begrebet naturstoffer omfatter også stoffer produceret af mikroorganismer som bakterier og svampe. Kigger man på nyere lægemidler, så er hele 40 % af dem baseret på naturstoffer, og ser man specifikt på lægemidler mod kræft og infektionssygdomme så bliver tallet helt op til 70%. Derfor er der meget stor interesse for naturstoffer. Man leder efter nye spændende stoffer, og man forsøger at forstå, hvordan stofferne dannes. Udfordringen ved naturstoffer er, at de typisk produceres i meget små mængder. For at kunne producere stofferne i større mængder, må vi først identficere generne, der står bag deres syntese, og så derefter indføre disse gener i en passende organisme, såsom alger. De resulterende alger vil derefter kunne producere interessestoffet i store mængder. Genome mining dækker over de dele af denne proces, der omhandler sekventering af genomer, samt identifikationen af biosyntesevejene der er til stede i genomerne. Identifikationen foregår ved brug af bioinformatik, og bruges til at forudsige hvilke naturstoffer, den pågældende organisme er i stand til at producere. Den første del af dette undervisningsprojekt handler om hvordan man kan bruge bioinformatik til at finde de genetiske opskrifter planterne bruger til at danne avancerede naturstoffer, og så bruge denne viden til at starte en produktion af naturstofferne i andre organismer. 

Bogkortets ID
129390028
Dato for offentliggørelse
20. marts 2020
Er læremidlet interaktivt?
Ja - i betydelig grad
Er læremidlet i sig selv en læse- og skriveteknologi (værktøj) eller er hovedintention i det digitale læremiddel bredt at understøtte elever med læse- og skrivevanskeligheder?
Nej
Det digitale læremiddel tillader anvendelsen af læse- og skriveteknologi
Nej
Indeholder det digitale læremiddel inspirationsmateriale til, hvordan det anvendes med udgangspunkt i Forenklede Fælles Mål?
Nej
Kan det digitale læremiddel afvikles på pc/bærbar pc?
Ja: Windows PC eller Mac med aktiv internet forbindelse
Kan det digitale læremiddel afvikles på tablets/smart-phones?
Ja: Nyere tablets
Særlige krav til udstyr?
Nej
Anvendes et autentifikationssystem?
Nej
Kan det digitale læremiddel eksportere læringsindhold?
Nej
Kan det digitale læremiddel returnere et resultat eksternt?
Nej
Brugsrettigheder
Dansk ophavsret - ingen Creative Commons-licenser angivet.
Slutbrugere
Elev/kursist/studerende, Underviser
Fotograf
Scientifica.dk
Samarbejdspartnere
Lindberg Møller Birger, Sicheritz-Pontén Thomas
Varighed
1 timer 27 minutter
Opstilling
 • Gymnasiale uddannelser
  • Biologi
   • AV-materialer (G.03.c)
Emneord
bioinformatik, supercomputer, regnskov, biologi, biodiversitet, naturstoffer, planter, bioaktive stoffer, biosyntese, biosynteseveje, metabolitter, sekundære metabolitter, naturstofkemi, primære metabolitter, medicin, pathway, genom, genomer, dna, dna sekvenser, assembly, enzym, sekventering, ngs, pacbio, illumina, celler
Læringsmål
 • Htx
  • Biologi
   • B niveau
   • C niveau
  • Bioteknologi
   • A niveau
 • Stx
  • Biologi
   • A niveau
   • B niveau
   • C niveau
  • Bioteknologi
   • A niveau